Van Hoek van Holland naar Noordwijk - Privatieve Jagt van den Koning

De Zuid-Hollandse duinen waren vroeger het jachtgebied van de Oranjes. Enkele van de grenspalen zijn nog over. De zuidelijkste vinden we in Hoek van Holland, in het park tegenover de Kerkhoflaan.
De tweede paal staat net op het grondgebied van den Haag, enkele meters van het fietspad. Struikgewas van duindoorn onttrekt de paal al bijna aan het gezicht.

Aan de Kerkhoflaan tegenover No. 2
Inscriptie: PRIVATIEVE JAGT VAN DEN KONING. De N van "DEN" is niet meer goed te lezen omdat er een scherf van de paal af is.
Inscriptie: DOMEIN
In het Westduinpark. Bij de herinrichting van het park is de paal beschadigd, maar na de restauratie weer terug geplaatst. De foto hiernaast is nog van de oude situatie.
In de Dunea waterwinduinen. De kop is gescheurd, maar gelukkig zijn de scheuren gerepareerd.

De tweede paal in dit duingebied ten zuiden van de Wassenaarse slag. Gefotografeerd met behulp van de gegevens van Pieter Jansen van Dunea, waarvoor dank!
De volgende paal staat in Wassenaar, aan de Wassenaarse slag. Deze paal is later op deze plaats neergezet, toe de villa is gebouwd. Het koninklijk huis gebruikte deze villa als uitvalsbasis voor de jacht. De paal is oorspronkelijk van Roozenburg afkomstig. [Bron: Jan Dros].
Deze paal is kapotgeschoten in de oorlog. Aan één zijde zijn nog de resten te lezen van de letters D en O van Domein.
De volgende paal vinden we bij Wassenaarseweg 136. Nog een geheel gave paal. 



De laatste twee palen staan bij het gebouw van de schutterij van Noordwijk aan de Offemweg. Dit is niet de originele plaats: ze komen uit het gebied waar Estec is gevestigd.